Vrigstad vattenskyddsområde
2024-12-19
Den 17 december hölls ett möte med referensgrupp med representanter från Sävsjö kommun, Sävsjö näringsliv, lantbrukare, boende och andra intressenter för att diskutera det uppdaterade förslaget på vattenskyddsområde för Vrigstad vattentäkt.
Sammanfattning av diskussionerna under mötet var att berörda parter inte vill ha ett vattenskyddsområde som kan begränsa verksamhetsutövande i framtiden även om inte föreskrifterna skulle påverka negativt just nu.
Då vi inte kan komma vidare med nuvarande förslag pausas det pågående arbetet med uppdatering av vattenskyddsområde och vattenskyddsföreskrifterna. Vi backar tillbaka och tar fram beslut- och konsekvensunderlag för att se hur vi framåt ska arbeta vidare med vattenförsörjningen och återkomma efter detta. Fram tills beslut kommer vattentäkten i Vrigstad fungera på samma sätt som tidigare.
2024-11-29
Uppdaterat förslag på vattenskyddsområde med tillhörande föreskrifter för Vrigstad vattentäkt.
Njudung energi har gjort en översyn över föreslagna vattenskyddsområde med tillhörande föreskrifter efter inkomna synpunkter efter samrådsmötet som hölls den 23:e oktober.
De reviderade föreskrifterna med tillhörande karta finns upplagda här nedan. För att ändringarna ska vara tydliga och lättare att följa finns förändringarna markerade i gult och det som är borttaget är överstruket i gult. Finns kvarstående synpunkter på föreskrifternas utformning och hur de påverkar er eller er verksamhet vill vi ha in de synpunkterna skriftligt och gärna med en motivering till hur den påverkar.
För att synpunkterna skall tas i beaktning behöver vi veta vilken fastighet eller verksamhet synpunkterna berör. Skicka synpunkterna till:
Manuela Östangård, projektledare Njudung Energi. E-post manuela.ostangard@njudung.se
Föreskrifternas syfte och påverkan på andra intressen
Skyddsföreskrifterna har till uppgift att tillgodose syftet med vattenskyddsområdet, dvs. att avvärja eller minska risken för kvalitetsförsämringar i grundvatten på kort och på lång sikt (flergenerationsperspektiv).
Syftet med skyddsområdet och tillhörande skyddsföreskrifter är därmed också att förhindra verksamheter och åtgärder som kan medföra risk för förorening av vattenresursen.
Föreskrifterna får inte vara mer långtgående än vad som krävs för att uppnå syftet med vattenskyddsföreskrifterna. Eventuell ersättning för intrång i pågående markanvändning m.m. regleras i 31 kap 4 § miljöbalken. Fastighetsägare och innehavare av särskild rätt till fastighet kan ha rätt till ersättning om föreskrift för vattenskyddsområde innebär att pågående markanvändning avsevärt försvåras. Detsamma gäller om mark tas i anspråk. Man kan därmed som fastighetsägare behöva tåla att vidta vissa försiktighetsmått för att vattenskyddet ska kunna upprätthållas precis som i miljöbalkens allmänna hänsynsregler och andra lagstiftningar som man redan omfattas av, (se under Allmänna upplysningar i föreskrifternas senare del).
